Premiile concursului Cele mai frumoase cărţi din România

• 8 premii pentru design de carte
• Expoziția „Cele mai frumoase cărți din România”, deschisă publicului la Biblioteca Națională a României până în aprilie 2016
• Expoziția cuprinde cele 34 de cărți finaliste și o selecție de cărți frumoase pentru copii din Franța

Joi, 5 noiembrie, la Biblioteca Națională a României din București, a avut loc gala de premiere a Concursului național de design de carte „Cele mai frumoase cărți din România”, aflat la ediția a patra. Cele 8 premii au fost înmânate de membrii juriului și de reprezentanții partenerilor proiectului, care au prezentat fragmente din argumentația pentru acordarea fiecărui premiu.
La vernisaj și premiere a participat un public numeros de aproximativ 200 de persoane, într-o atmosferă familială, iar cărțile expuse au fost răsfoite cu mare curiozitate într-o scenografie experimentală, construită dintr-un mobilier de carton care a permis o interacțiune apropiată și sensibilă cu cărțile. Curatorul expoziției este Anca Verona Mihuleț, iar crearea și punerea în practică a conceptului expozițional au fost realizate în colaborare cu biroul de arhitectură Atelier ad hoc.
Marele premiu a fost acordat cărții „Dear Money” și designerului Radu Manelici. „Dear Money” este un proiect editorial complex, la care juriul a apreciat atât rigurozitatea, cât și subtilitățile care punctează abordarea inteligentă şi ironică a designerului în relaţie cu tema centrală – raportul dintre artă şi bani. Conceptul editorial al lucrării aparține Alexandrei Croitoru și Magdei Radu, iar cartea a fost editată de Salonul de Proiecte.
În secțiunea Carte în ediție limitată, premiul a fost acordat lucrării „Cutia”, realizată de designerii Sorina Vazelina și Alexandru Grigore Liteanu. „Cutia” este deopotrivă o carte de artist și o carte de artă care, potrivit argumentației juriului, a întrunit imediat consensul membrilor juriului pentru categoria ei.
Premiul pentru tânăr designer a fost acordat de Institutul Cultural Român designerului Radu Manelici și constă în susținerea unei deplasări şi participarea artistului la programul unui târg internațional de carte în străinătate. Premiul pentru viitorul experiment tipografic a fost oferit de tipografia Alutus realizatorilor cărții „Rescrierea secvenței – Overriding sequence” – Nicoleta Radu, Mihai Barabancea și Nicu Ilfoveanu, și constă în susținerea unui exercițiu de producție. Premiul pentru album a fost acordat proiectului „subREAL” (MNAC), Premiul pentru carte pentru copii – cărții „Praf de zâne” (Mădălina Andronic), Premiul pentru ilustrație de carte i-a revenit lui Mircea Pop, pentru mai multe cărți editate de Editura Arthur, iar Mențiunea specială a juriului pentru concentrat de România a fost acordată proiectului editorial „RO-KIT”. Lista completă a premiilor este prezentată pe www.celemaifrumoasecarti.ro.

Argumentația juriului pentru Premiile Cele mai frumoase cărți din România 2015

Expoziţia „Cele mai frumoase cărţi din România” este deschisă publicului până în aprilie 2016, la Biblioteca Națională a României din București. Prin contribuţia Institutului Francez din București, alături de cele 34 de cărți finaliste, este expusă și o selecţie de cărţi frumoase pentru copii din Franţa, de la editura Grasset Jeunesse, care ne oferă ocazia de a aşeza într-un context mai larg producţia de carte din România.
Anca Verona Mihuleț, curatorul expoziției, despre importanța expunerii celor mai frumoase cărți către publicul larg: Expoziţia de faţă, care prezintă cele mai frumoase cărţi din România la ora actuală, surprinde momentul în care conceptualizarea şi transferarea ideilor în mediul tipografic conduce la dezvoltarea unor noi metode de tipografiere, generatoare de linii şi discursuri grafice puternice, cu un impact real asupra mentalului colectiv
La expoziție este prezentă și lucrarea artistei Raluca Popa, Untitled/The Sublime Trip (2011), o serie de desene inspirate dintr-unul din capitolele cărţii lui Thomas Mann, „Muntele vrăjit”, ca o prelungire conceptual a expoziției pe care vă invităm să o descoperiți.
Proiectul este organizat de Asociația pentru Performanță și Cultură și este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Parteneri: Biblioteca Naţională a României, Institutul Francez din Bucureşti, Muzeul Național de Artă Contemporana (MNAC București), Asociaţia Editorilor din România, Uniunea Editorilor din România, Institutul Cultural Român, Centrul Naţional al Cărţii, Ministerul Culturii, Galeria Posibilă, Clubul Ilustratorilor, Asociaţia Idioma, UAD, UNARTE, Alutus, Global Mindscape, Asociaţia K’arte, Casa Artelor – DJC Timiş, Librăria Engleză Anthony Frost, Minitremu, Librăria Habitus, Libraria Indicator, Arta Grafică, Agressione GROUP, Sappi, Asociaţia Harap Alb, Radio France Internationale România, Radio România Cultural, Observator cultural, Liternet, Modernism, Clubul Scriitoarelor, Hyperliteratura, Igloo, Designist, Revista Arta, Arhitext, Agenţia de carte, Bookaholic, Calendarul Magic, Copilul.ro, SuntPărinte.ro, Deco si Eco, Cluj-Napoca 2015 – Capitală Europeană a Tineretului, The Institute
Pentru mai multe informaţii: Annamaria Kozma, 0734 966 039
www.celemaifrumoasecarti.ro
www.facebook.com/CeleMaiFrumoaseCartiDinRomania
acasa@celemaifrumoasecarti.ro

Premii Cele mai frumoase carti din Romania 2015

Cele mai frumoase carti 2015 Cele mai frumoase carti din Romania 2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *