Masterclass 2014

În cadrul proiectului „Cele mai frumoase cărți din România” 2014, specialiştii interesaţi au fost invitaţi la o întâlnire cu Corinne Trovarelli, unul dintre profesioniștii recunoscuți și premiați din domeniul designului de carte din Franța, activitate organizată în parteneriat cu Institutul Francez din București.
Masterclass cu Corinne Trovarelli,
şef de producţie la Editura Flammarion
12 septembrie 2014, Institutul Francez din Bucureşti, Bd. Dacia nr. 77, Bucureşti
Masterclass-ul s-a adresat tuturor celor implicați în realizarea unei cărți (graficieni, ilustratori, fotografi, editori, tipografi). Corinne Trovarelli a abordat subiectul producției de carte, cu exemplificarea modului de realizare a două cărți pentru care a fost premiată în competițiile de design de carte din Franța, respectiv „Chefs-d’œuvre du Musée d’Orsay” și „Paris Haute Couture”.
Temele abordate:
– prezentarea meseriei de “șef de producție” de carte, specificitatea rolului său în cadrul echipei editoriale;
– despre bucuria descoperirii unei cărți frumoase;
– cum privim o carte frumoasă – studii de caz: „Chefs-d’œuvre du Musée d’Orsay” și „Paris Haute Couture”;
– tendințe actuale în realizarea cărților în mediul editorial francez și internațional;
– parcursul fabricării unei cărți frumoase în editura Flammarion;
– coordonarea echipei care se ocupă de producția efectivă a cărții odată ce aceasta a fost concepută.
Corinne Trovarelli, preşedinte al juriului “Cele mai frumoase cărţi din România 2014”, este șef de producție în cadrul departamentului Cărți ilustrate al Editurii Flammarion, unde conduce o echipă de șapte specialiști. Diferitele domenii în care activează sunt: albume de artă, cărți practice și cărți pentru copii. A fost premiată în cadrul concursului ”La Nuit du livre”, la secțiunea cărți frumoase, în 2011 și în 2012.
Participarea la masterclass a fost gratuită, fiind posibilă în urma confirmării înscrierii. Activitatea s-a desfășurat în limba franceză (cu traducere simultană).
Fiecare carte frumoasă este o lume în sine – interviu cu Corinne Trovarelli
Detalii despre Masterclass 2013: adresată profesioniştilor din domeniul cărţii, prezentarea s-a concentrat asupra rolului „fabricantului” într-o editură, fiind coordonată de Géraldine Lay, şef de producţie la editura franceză Actes Sud și artist fotograf.
Géraldine Lay – “fabricante” de carte
O carte reușită spune o poveste: interviu cu Geraldine Lay despre ce înseamnă “fabricante” de carte, realizat de Adina Pasca și Ina Revnic (2013)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *